Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بازار نیوز»
2024-05-04@18:00:02 GMT

عملکرد خصوصی ­سازی در خصوص طرح توزیع سهام عدالت

تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۷۲۰۶۲۷

عملکرد خصوصی ­سازی در خصوص طرح توزیع سهام عدالت

طرح توزیع سهام عدالت در سال ۱۳۸۵ به منظور «توسعه و گسترش مالکیت عمومی» و با هدف «تأمین عدالت اجتماعی» و «فقرزدایی»؛ و بر اساس آئین ­نامه اجرایی «توزیع سهام عدالت» آغاز گردید و از آن پس به­ عنوان یکی از موضوعات اساسی و مورد توجه در مواد (۳۴) و (۳۸) قانون «اجرای سیاست­‌های کلی اصل (۴۴) قانون اساسی»، به اجراء گذشته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طرح توزیع سهام عدالت در سال ۱۳۸۵ به منظور «توسعه و گسترش مالکیت عمومی» و با هدف «تأمین عدالت اجتماعی» و «فقرزدایی»؛ و بر اساس آئین ­نامه اجرایی «توزیع سهام عدالت» آغاز گردید و از آن پس به­ عنوان یکی از موضوعات اساسی و مورد توجه در مواد (۳۴) و (۳۸) قانون «اجرای سیاست­ های کلی اصل (۴۴) قانون اساسی»، به اجراء گذشته شده است. مطابق مواد مذکور، دولت مجاز گردیده است تا در اجرای سیاست گسترش مالکیت عمومی به­ منظور تأمین عدالت اجتماعی، تا چهل درصد (۴۰%) مجموع ارزش سهام بنگاه ­های قابل واگذاری در هر بازار موضوع گروه (۲) ماده (۲) این قانون را به شش (۶) دهک پایین درآمدی جامعه واگذار نماید. در مورد دو دهک پایین درآمدی با اولویت روستانشینان و عشایر، سهام با پنجاه درصد (۵۰%) تخفیف و با دوره تقسیط ده ساله واگذار می­‌گردد، ولی در مورد چهار دهک بعدی، حسب مورد، واگذاری به صورت تقسیط ده ساله امکان ­پذیر است. با توجه به سازوکار طرح توزیع سهام عدالت در چند بخش جداگانه شامل شناسایی مشمولان طرح، پرتفوی طرح، توزیع سود سهام و آزادسازی سهام عدالت به آسیب شناسی اجرای این طرح پرداخته می­شود.

۱. شناسایی مشمولان طرح توزیع سهام عدالت
بر اساس آخرین گزارش تفصیلی سازمان خصوصی­ سازی برای سال ۱۳۹۸ و با توجه به مصوبات ستاد مرکزی سهام عدالت و هیأت وزیران، ۴۹.۲ میلیون نفر به ­عنوان مشمولین نهایی طرح شناسایی شدند.  جزئیات مشمولین طرح توزیع سهام عدالت در جدول ۱ آمده است.

جدول ۱: شناسائی مشمولان طرح توزیع سهام عدالت، به تفکیک مراحل مختلف طرح

منبع: گزارش ­های سالانه سازمان خصوصی­ سازی
با در نظر گرفتن جمعیت ۸۳ میلیون نفری برای کل کشور در پایان سال ۱۳۹۸، ۵۹.۲ درصد از کل جمعیت کشور مشمول دریافت سهام عدالت شده ­اند. بیشترین قشر دریافت کننده این سهام نیز روستائیان و عشایر با جمعیت ۱۵ میلیون نفر و سهم ۳۰.۸ درصد از کل دریافت کنندگان هستند. با در نظر گرفتن جمعیت سال ۱۳۸۵ (سال شروع فرآیند طرح توزیع سهام عدالت) (معادل ۷۰.۵ میلیون نفر) این میزان در حدود ۷۰ درصد بوده است؛ بنابراین با توجه به ثابت بودن میزان سهام عدالت تخصیصی به مردم و رشد جمعیت این نسبت در سال ­های آینده روند کاهشی خود را دنبال خواهد کرد. در واقع در بلندمدت می ­تواند تهدیدی جدی برای دستیابی به اهداف آن یعنی «توسعه و گسترش مالکیت عمومی» و با هدف «تأمین عدالت اجتماعی» و «فقرزدایی» به دلیل کاهش جمعیت تحت پوشش آن باشد. نکته دیگر که از جدول ۱ اقتباس می­‌گردد، سهم متوفیان از کل دارندگان سهام عدالت است که این میزان بر اساس آخرین آمار منتشره توسط سازمان خصوصی ­سازی برای سال ۱۳۹۸، به میزان ۵.۳ درصد است. کارکنان دستگاه ­های اجرایی و بازنشستگان به همراه سایر اقشار بیشترین سهم از میان متوفیان دارنده سهام عدالت را دارند. با توجه به ثابت بودن تعداد مشمولین دریافت سهام عدالت و امکان متوفی شدن دارندگان سهام عدالت انتظار می‌­رود این نسبت در آینده بیش از پیش افزایش یابد.

۲. پرتفوی طرح توزیع سهام عدالت
به موجب مصوبه شماره ۱۸۸۷۰ مورخ ۰۱/۰۹/۱۳۹۶ شورای عالی اجرای سیاست­ های کلی اصل (۴۴) قانون اساسی سهام قطعی تخصیص یافته به طرح توزیع سهام عدالت در ۴۹ شرکت سرمایه­ پذیر به ارزش ۲۶۶ هزار میلیارد ریال، به مشمولین طرح تعلق گرفت. لازم به ذکر است ارزش این پرتفوی در پایان سال ۱۳۹۸ به ۴۶۸۰ هزار میلیارد ریال یعنی تقریباً ۱۸ برابر ارزش اولیه سهام تخصیص یافته رسیده است.
جدول ۲ نشان­ دهنده تعداد شرکت­ های مشمول طرح توزیع سهام عدالت است، همانگونه که ملاحظه می­‌گردد از ۴۹ شرکت فعلی عضو طرح، تعداد ۳۶ شرکت بورسی و تعداد ۱۳ شرکت غیر بورسی هستند.

جدول ۵: خلاصه اطلاعات پرتفوی طرح توزیع سهام عدالت

منبع: گزارش­ های سالانه سازمان خصوصی­ سازی

* تعداد شرکت­ های بورس
** تعداد شرکت­ های غیر بورسی
نکته قابل تأمل در خصوص پرتفوی سهام عدالت تا قبل از نهایی شدن در سال ۱۳۹۶، تغییرات مکرر پرتفوی آن بود به گونه­ ای که بار‌ها شاهد این موضوع بوده ­ایم که دولت با مصوبه­ های مختلف اقدام به تغییراتی در پرتفوی نموده است. این موضوع بر اساس گزارش مرکز پژوهش ­های مجلس [۱]باعث شکل­ گیری یک پرتفوی غیر قطعی شده که در ادوار مختلف مبنای تخصیص سود به دارندگان آن شده بود. نکته دیگری که در خصوص پرتفوی سهام عدالت محل ابهام و اشکال قانون است وجود شرکت­های غیر بورس در پرتفوی سهام عدالت است که این موضوع مغایر ماده (۵) آیین ­نامه اجرایی توزیع سهام عدالت مورخ ۲۹/۰۱/۱۳۸۸ و مصوبه شورای عالی اجرای سیاست ­های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی است. زیرا در این ماده آمده است که «شرکت­ های مورد واگذاری (برای طرح توزیع سهام عدالت) فقط از شرکت ­های پذیرفته شده در بورس تعیین می­شوند».

۳. توزیع سود سهام عدالت میان مشمولین
سازمان خصوصی ­سازی از زمان اجرای طرح توزیع سهام عدالت تاکنون (زمان تنظیم یادداشت) اقدام به توزیع سه مرحله سود بین مشمولان سهام عدالت کرده است [۲]. در واقع با پایان دوره ۱۰ ساله اجرای طرح و به موجب مصوبه جلسه مورخ ۰۲/۱۲/۱۳۹۵ شورای عالی اجرای سیاست ­های کلی اصل (۴۴) قانون اساسی، سود توزیعی توسط شرکت ­ها برای سال مالی ۱۳۹۵ و پس از آن به مشمولین تعلق دارد. به موجب همین مصوبه، سازمان خصوصی­ سازی مکلف گردید تا زمان آزادسازی سهام عدالت نسبت به وصول سود شرکت ­ها و توزیع آن میان مشمولین اقدام نماید. بر این اساس و صرفاً بابت یک سال یعنی سال مالی ۱۳۹۷، حدود ۸۴ هزار میلیارد ریال سود به پرتفوی سهام عدالت تعلق گرفته است؛ که به نیابت از مشمولین به ­عنوان مالکین اصلی سهام، بخشی از این سود بابت افزایش سرمایه در شرکت­ های موجود در پرتفوی تخصیص یافت و نهایتاً ۷۵ هزار میلیارد ریال سود قابل تقسیم میان مشمولین شناسایی شد. از این میزان سود تخصیصی، تا پایان سال ۱۳۹۸ حدود ۴۷ هزار میلیارد ریال میان بیش از ۴۱ میلیون نفر از مشمولین توزیع شده؛ و با آنان تسویه حساب گردید.

جدول ۷: وضعیت سود سهام شرکت‌های موجود در پرتفوی سهام عدالت (میلیارد ریال)

منبع: گزارش ­های سالانه سازمان خصوصی ­سازی

* سود سهام وصول شده در سال ۱۳۹۷
** بخش اعظم این مبلغ مربوط به سود سهام مالی سال ۱۳۹۶ شرکت ­های سرمایه­ پذیری است که در فرصت قانونی جهت پرداخت سود می­‌باشند. شایان ذکر است عمده سود معوق سال مالی ۱۳۹۶ این شرکت ­ها مربوط به شرکت مخابرات ایران است که در مرحله وصول از طریق ظرفیت ماده ۴۸ قانون محاسبات عمومی می­‌باشد.
*** سود سهام وصول شده بابت عملکرد سال ۱۳۹۷
**** سود سهام در حال وصول در پایان سال ۱۳۹۸؛ بخش اعظم این مبلغ مربوط به سود سال مالی ۱۳۹۷ شرکت­های سرمایه­ پذیری است که در فرصت قانونی جهت پرداخت سود می‌­باشند. شایان ذکر است عمده سود معوق سال مالی ۱۳۹۷ این شرکت­ ها مربوط به شرکت مخابرات ایران است که در مرحله وصول از طریق ظرفیت ماده ۴۸ قانون محاسبات عمومی می‌­باشد.
۴.  آزادسازی سهام عدالت
در سال ۱۳۹۸، با هماهنگی حوزه نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجلس شورای اسلامی و سایر دستگاه­های ذی ربط، چارچوب ساماندهی سهام عدالت با تمرکز بر موارد زیر طراحی گردید که اقدامات اجرایی شدن آن پس از ابلاغیه مورخ ۰۲/۰۹/۱۳۹۹، مقام معظم رهبری در دست اقدام است:
انتقال غیر مستقیم سهام به مشمولین در چارچوب ساماندهی سهام عدالت در قالب شرکت­ های سرمایه­ گذاری استانی
انتقال مستقیم سهام به مشمولین به منظور دخیل نمودن آن­ها در اداره و کنترل شرکت­ ها با ملاحظات مربوط به کنترل خرید و فروش این سهام در بازار بورس






[۱]بررسی تصویب­نامه هیئت وزیران مبنی بر خروج ۲۰ درصدی سهام هفت شرکت بورس پالایش نفت از فهرست شرکت­ های واگذار شده به طرح توزیع سهام عدالت و جایگزینی دو شرکت پالایشی غیر بورسی، معاونت پژوهش­های اقتصادی، مرکز پژوهش ­های مجلس شورای اسلامی، ۱۳۹۵.

[۲]همچنین مطابق تبصره (۱) ماده (۱۰۰) قانون برنامه پنجم توسعه مصوب ۱۵ دی ماه سال ۱۳۸۹، پرداخت هر گونه سود سهام عدالت تا سقف اقساط سررسید شده ممنوع می­باشد. بر این اساس و به منظور بازپرداخت مطالبات دولت بابت اقساط سهام واگذار شده، سود سهام عدالت مربوط به سال ­های مالی ۱۳۸۷ و پس از آن بین مشمولان سهام عدالت توزیع نشده است و تا زمان تسویه کامل مطالبات دولت و تا سقف اقساط سررسید شده، سود سهام عدالت بابت مطالبات دولت به حساب خزانه واریز می­گردد و سودی بین دارندگان سهام عدالت توزیع نمی­گردد. علاوه بر آن، با توجه به تبصره (۲) ماد ه (۶) آیین نامه مذکور، چنانچه میزان سود‌های دریافتی هر سال تکافوی میزان اقساطی دریافتی همان سال را ننماید، بدهی خریداران سهام از سود دریافتی سنوات بعد قابل تسویه واهد بود. لیکن با توجه به ایننکه سود مصوب و قابل تقسیم شرکت­ های موجود در سبد توزیع سهام عدالت کمتر از ۱۰ درصد کل واگذاری­ ها می­باشد، هر ساله اقساط معوق ایجاد می­شود (گزارش عملکرد سازمان خصوصی­ سازی، ۱۳۹۲: ص ۵۱). برچسب ها: اقتصاد ، خصوصی سازی ، بازارنیوز لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000NyL

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: اقتصاد خصوصی سازی بازارنیوز طرح توزیع سهام عدالت تأمین عدالت اجتماعی پرتفوی سهام عدالت هزار میلیارد ریال سود سهام عدالت پایان سال ۱۳۹۸ سازمان خصوصی اجرای سیاست قانون اساسی کلی اصل میلیون نفر سال مالی غیر بورس بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۲۰۶۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خبر تازه و مهم درباره دریافت سهام عدالت | به نظر می‌رسد قطار سهام عدالت با این گام به ایستگاه پایانی می رسد

به گزارش همشهری آنلاین،‌ ابراهیم بازیان درباره موضوع انبوه پیامک‌ها برای ثبت نام سهام عدالت جاماندگان اظهار داشت: مردم توجه داشته باشند همانطور که بارها گفته شده ثبت‌نام سهام عدالت جاماندگان تنها شامل ۵ میلیون نفر افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی و تعدادی از ایثارگران می‌شود. اساسا تشخیص اینکه چه فردی جزو جاماندگان سهام عدالت می‌شود با وزارت رفاه بوده و شرایط را این وزارتخانه تعیین کرده است.

وی تاکید کرد: بررسی و تشخیص این موضوع بر عهده وزارت رفاه است و اگر فردی مشمول سهام عدالت جاماندگان نشده می‌تواند اعتراض خود را به وزارت رفاه منتقل کند.

سرپرست سازمان خصوصی‌سازی با بیان اینکه به زودی بسته پرتفوی سهام عدالت جاماندگان را ارائه می‌کنیم و هرگونه واگذاری‌های جدید سهام عدالت منوط به دارایی دولت، ادامه داد: به نظر می‌رسد قطار سهام عدالت با این گام (ارائه سهام به ۵ میلیون مشمول) به ایستگاه پایانی می‌رسد به شرط اینکه پرتفوی پیشنهادی را از محل دارایی‌های دولت فراهم و بتوان این سهام را واگذار کنیم.

بازیان گفت: وزارت رفاه شرایطی را تعیین کرده که هر فردی واجد آن شرایط باشد مشمول دریافت سهام عدالت می‌شوند، در نهایت اگر فردی بر این باور است که شامل شرایط دریافت سهام عدالت جاماندگان است می‌تواند اعتراض خود را به مجموعه وزارت رفاه که متولی این موضوع هست، منتقل کند.

وی در پاسخ به این سوال که بنابراین واگذاری سهام عدالت با مدل سال ٨۵ که طیف وسیعی از جامعه مشکل دریافت سهام عدالت می‌شدند، تکرار نخواهد شد، تاکید کرد: دولت هیچ تعهدی نسبت به واگذاری سهام به تمام مردم ندارد چراکه واگذاری سهام ناظر به وجود منابع است، اگر منابع اجازه دهد سیاست‌های دولت و در واقع سیاست مجموعه حاکمیت، این بحث را رقم می‌زند. تاکید می‌کنم که شرط هرگونه واگذاری دارایی و منابع دولت است و براساس آن می‌توان در این باره سیاست‌گذاری کرد.

کد خبر 848990 برچسب‌ها خصوصی‌ سازی خبر مهم سهام عدالت

دیگر خبرها

  • بررسی عملکرد نماگر‌های بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت
  • امکان اعتراض برای دریافت سهام عدالت جاماندگان + جزئیات
  • جاماندگان سهام عدالت بخوانند
  • امکان اعتراض برای دریافت سهام عدالت جاماندگان به وزارت رفاه
  • جاماندگان سهام عدالت حتما بخوانند/ اگر شرایط دریافت سهام عدالت را دارید، این کار را انجام دهید؟
  • خبر تازه و مهم درباره دریافت سهام عدالت | به نظر می‌رسد قطار سهام عدالت با این گام به ایستگاه پایانی می رسد
  • امکان اعتراض برای دریافت سهام عدالت جاماندگان
  • اعلام تاریخ دقیق واریز سود سهام عدالت
  • تاریخ جدید واریز سود سهام عدالت اعلام شد
  • 3 پیشنهاد برای بهینه‌سازی عملیات توزیع در حوزه لجستیک و تجارت الکترونیک